ABD’de koronavirüs vakaları nedeniyle ordu göreve çağrıldı

ABD’de koronavirüs vakaları nedeniyle ordu göreve çağrıldı

Koronavirüs salgınında ciddi can kayıpları yaşayan ABD’de, aşılamalara rağmen bu kez de Delta varyantı sıkıntı teşkil ediyor.

Oregon Valisi Kate Brown, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, eyalette önceki sabah itibarıyla, koronavirüsü ağır geçiren 733 kişinin hastaneye kaldırıldığını belirtti.

Brown, bunlardan 185’inin tedavisinin yoğun bakım ünitesinde yapıldığını ifade etti.

HASTANELERE ULUSAL MUHAFIZ DESTEĞİ

Durumun ciddiyetine dikkati çeken Brown, Oregon genelindeki hastaneleri desteklemeleri için Oregon Ulusal Muhafızını konuşlandırdığını açıkladı.

Brown, ilk başta 500 muhafızın görevlendirileceğine ancak ihtiyaç halinde bu sayının 1500’e kadar çıkabileceğine işaret etti.

“AŞI OLUN, MASKE TAKIN” UYARISI

Vakalardaki artışın önüne geçilebilmesi için halka aşı olmaları ve kamusal alanlarda maske takmaları uyarısında bulunan Brown, Delta varyantının son derece bulaşıcı olduğunu ve önlem alınması gerektiğini kaydetti.

FEMA DA DESTEK VE ÖDENEK İSTİYOR

Brown, vakalardaki artışla mücadele edebilmek için Federal Acil Durum Yönetim Ajansından (FEMA) destek ve ödenek talep etti.

OREGON’DA DELTA VARYANTI HAKİM

Oregon’da son zamanlarda kaydedilen vakaların çoğunu Delta varyantı oluşturuyor.

Koronavirüs görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, Oregon’da şimdiye kadar 238 bin 463 vaka tespit edildi. 2 bin 935 kişinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiği Oregon’da hastalığa yakalandıktan sonra iyileşenlerin sayısı ise 205 bin 591.

AŞILAMANIN AZ OLDUĞU EYALETLERDE YATIŞLAR FAZLA

ABD’de koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılanların yüzde 50’den fazlası aşılama oranlarının düşük olduğu 8 eyalette bulunuyor.

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verilerine göre, ülkede Kovid -19 yüzünden hastaneye kaldırılanların yüzde 51’i Texas, Florida, Alabama, Arkansas, Georgia, Louisiana, Mississippi ve Nevada eyaletlerinde bulunuyor.

Alabama ve Mississippi ise yüzde 35 ile ülkedeki en düşük aşılama oranına sahip eyaletler arasında yer alıyor.

Mississippi eyaletinde koronavirüs yüzünden hastaneye kaldırılan yaklaşık bin 500 kişiden bin 300’ünü aşı yaptırmayanlar oluşturuyor.

Beyaz Saray, koronavirüs ile mücadele koordinatörü Jeff Zients, vaka sayılarının hızla artışına ilişkin yaptığı açıklamada, son bir haftada Florida’daki vaka sayılarının 30 eyaletteki vakaların toplamını geçtiğini söyledi.

Zients, sadece Florida ve Texas’ta koronavirüs yüzünden hastaneye kaldırılanların ise ülke genelindeki toplam rakamın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu belirtti.

TAM AŞILILARIN YÜZDE 1’İNDEN AZI VİRÜS KAPTI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine dayanarak Kaiser Family Foundation tarafından yapılan araştırmaya göre ise koronavirüse karşı tam aşılı olan kişilerin yüzde 1’inden azı virüs kaptı.

Koronavirüs vakalarının yüzde 90’dan fazlası ve hastaneye başvuru ve ölümlerin ise yüzde 95’i aşı yaptırmayan kişilerde görüldü.

Koronavirüs aşısı yaptıranların sadece yüzde 0,004’ünden azı virüs nedeniyle hastaneye başvururken yüzde 0,001’den az kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.